Pengar

Ja, dom här jäkla pengarna!
Ett intressant, svårt och kanske känsligt ämne att diskutera.

En sak vi kan enas om! Och det är att man är otroligt beroende av dem i dagens samhälle och att en dag kommer även våra små söta barn vara lika beroende av dem som vi.
En lägenhet, en bil, kläder, mat, kanske en handväska eller någotannat  mindre nödvändigt står på listan att köpa. (Tror ni att jag får bassning av Pernilla för handväskan) 😉

Ibland önskar jag att det förblev så som det var när man var liten.
Man köpte saker med låtsaspengar, man kunde hämta mer pengar i en papperslåda någonstans och det var aldrig några funderingar eller problem med att de räckte.

Varför tar jag upp detta ämne då?
Jag har sagt det tidigare att jag aldrig kommer diskutera privatekonomi här på bloggen vilket jag står fast vid. Däremot olika tankar och möjligheter tror jag kan vara bra att ta upp.

Anledningen är också att vi har diskuterat och planerar våra sparanden till barnen.
Som jag skrev ovan så kommer våra barn en dag vara i behov av ett startkapital och min önskan som förälder är att ge dem så bra förutsättningar som möjligt från start.

Jag är övertygad, eller jag vet att nyckeln till att lyckas med ett bra sparande ligger i din karaktär. Att lägga upp en månadsöverföring till sparande med en summa som passar din plånbok gör att du har kommit en bra bit på vägen. Med karaktären menar jag att inte ta ett för stort belopp i förhållande till dina inkomster. Blir det för stort kommer du vara där och nalla i månadslutet. Det är absolut förbjudet i sparskolan 😉

Regelbundet sparande
Resultat av ett regelbundet sparande: 200kr/månaden *12 = 2400kr/året. På 18-årsdagen får de en slant på mer än 43 200kr (om räntan eller placeringen fått dom att växa). Vissa kanske har möjlighet att spara det dubbla eller kanske ännu mer i månaden.
Oavsett summa så bygger det en väldigt bra sparande och kommande startkapital som jag väljer att kalla det.
Det viktiga tycker jag är att komma igång med det regelbundna sparandet och inte vilken summa som man avsätter.

Spontanspar
Detta är bra!
Swedbank har till och med en funktion i deras applikation som heter spontanspar där du när som helst kan sätta undan en slant som du känner är överflödig :)
Spontanspar är också ett väldigt bra komplement till det regelbundna sparandet. Separera man dessa två sparandena så skulle man kunna kategorisera spontansparandet som ett lite mer riskkapital. Kanske vill du handla lite aktier eller fonder med dessa?
Det här sparande kan faktiskt vara väldigt roligt och intressant! Att läsa, följa, köpa och sälja gör detta till något extra. Glöm bara inte att det är barnens pengar du handlar med och var försiktig!

Placeringar
Ett vanligt sparkonto eller räntesparande är inget att underskatta. Ingen större risk och man vet vad man har.
Men jag kan själv tycka att man missar lite av det roliga i det hela.
Ett bra, enkelt och roligt alternativ är att investera i en kapitalförsäkring.
En kapitalförsäkring behöver du inte redovisa i deklarationen, du har ingen skatt på vinsten utan schablonbeskattas på 1-2% av beloppet på kontot varje år. Dvs. har du en avkastning på 3% tjänar du på din kapitalförsäkring. 3% är inte för mycket begärt :)
Aktier kanske svänger lite mer vilket för med sig både för- och nackdelar. Givetvis beror detta på vilka aktier du köper. Eventuella vinster beskattas och förluster är avdragsgiltiga. Aktieaffärer skall redovisas i deklarationen.

Tips!
Börsen är låg nu och generellt sett skulle det kunna vara ett bra tillfälle att investera en slant!

http://www.di.se/artiklar/2016/1/22/insiderkronikan-allt-annat-an-sprudlande-pa-borsen/

Sen finns det även hundra andra sätt att spara på.
Har man lite över så tycker jag att man ibland ska gå på magkänslan och satsa en slant på något annorlunda. Det är också för att få lite roligt.
Kanske en gammal unik sportbil eller en travhäst. Hahah! Glöm inte att man måste även få ha roligt!

Kvällen spenderade hela familjen  i garderoben (bland alla handväskor…). Detta för att förenkla vardagen lite till, genom att sätta upp en väggstrykbräda och en hållare till strykjärnet. Det gäller att få till effektiva morgnar nu när förskolan strax börjar ?

 

 

Resultatet, ihopfälld strykbräda

  

Och utfälld strykbräda. Så bekvämt med den i garderoben!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *